Voortgang

Sinds oktober 2003 is er veel gebeurd op de bouwplaats. Zoals bij nieuws te lezen is, is er gereedschap gesponsord door Praxis, maar ook door Borgh 1978; dit bedrijf heeft ook veel bevestigingsmaterialen geleverd.

De hulpspanten zijn geplaatst. Daarna konden we beginnen met het aanbrengen van de zandstrook, geergangen (instekers) en de huidgangen (beplanking). Voor ons amateurs was het begin van de huidgangen branden geen makkelijke klus. Hierin werden we gelukkig bijgestaan door Wim Hos, een ervaren houtscheepmaker, die bij de bruine vloot geen onbekende is. Er is ons geleerd hoe een huidgang te mallen en daarna door middel van branden in de juiste vorm te buigen. Dit is een tijdrovend karwei, want iedere huidgang heeft vier bochten. Inmiddels zijn we bezig met de vijfde huidgang. De huidgangen worden overnaads aangebracht. Eind maart is er een begin gemaakt met het aan elkaar klinken van de huidgangen. Het overnaadse en het klinken geeft een sterke constructie, wat ook wel nodig is bij een scheepje wat vroeger in het beroepsmatig gebruik regelmatig moest stranden. Ondertussen worden voorbereidingen getroffen om de eerste inhouten (spanten, die de hulpspanten gaan vervangen) pas te maken en te bevestigen.

Niet alleen wordt er gebouwd. De mast — die door twee van ons vrijwilligers in Egmond aan den Hoef taps is gezaagd, acht en daarna zestien hoekig is geschaafd en vervolgens rond — is op een oor na klaar. Een vrijwillige zeilmaker heeft een begin gemaakt met de zeilen. Hij zal dit demonstreren op de Egmondse Visserijdag op 19 juni 2004 bij de Pinck-bouwplaats, met assistentie van een van de mastenmakers.

Tijdens de visserijdag wordt in de Smidstraat bij de stand van het Museum van Egmond een demonstratie gegeven van het buigen van een huidgang.