Over de Pinck

Reconstructie
Het bestuur van het Museum van Egmond heeft eind jaren 90 het initiatief genomen om een zogenaamde Egmonder Pinck (ook wel Egmonder Pink) uit ca. 1670 te reconstrueren.

De Pinck is een platbodem vissersvaartuig van ca. 10 meter lengte en ruim 3 meter breed, getuigd met twee of 3 masten, voorzien van ra-zeilen, die — afhankelijk van het tij — vanaf het Egmondse strand ter visvangst afvoer.

Voor dit project — de begroting was ruim 2 ton — werden diverse fondsen aangeschreven. Velen reageerden positief. Ook de voormalige gemeente Egmond deed toen een flinke duit in de zak. Hierdoor kon al in een vroeg stadium al een gedeelte van het benodigde eikenhout worden besteld.

De pinck is inmiddels gebouwd, in 2007 gedoopt onder de naam “Claes Teunisz”. De naamgever was destijds in 1670 scheepsbouwmeester te Egmond aan Zee en tijdgenoot van Nicolaes Witsen die destijds de Egmonder pinck beschreef. Witsen had een buitenverblijf in Egmond aan den Hoef

Het ontstaan van de visserij te Egmond aan Zee
Jan Sander beschrijft in dit artikel het ontstaan van de visserij in Egmond aan Zee, en daarmee over het ontstaan van de pinck. Ook schrijft hij over de visafslag in de 18e eeuw en over de ontwikkeling van pinck naar bomschuit. Ga naar het artikel.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.