Egmonds Dialect

Geschiedenis
De eerste geschreven berichtgevingen over Egmond aan Zee dateren uit het jaar 977.

Er ontstond een kleine vissersdorpje met in eerste instantie 10 huisjes. Dit dorpje, welke zich langzaam uitbreidde, lag vele eeuwen heel gesoleerd in de duinen. Het logische gevolg was dat er zich een kust-hollands dialect ontwikkelde, het zgn. derper dialect. In het ca 10 kilometer landinwaarts gelegen Alkmaar kon men de “Derpers” nauwelijks verstaan. Maar de zuidelijker gelegen vissersplaatsen als Katwijk en Scheveningen hadden er geen problemen mee en andersom was dat net zo.

Nadat de visserij uit Egmond verdween en het toerisme zich begon te ontwikkelen verdween ook langzamerhand het dialect. In de jaren negentig schreef de helaas veel te jong overleden Jaap Eeltink al een wekelijkse column, “wat zegge we” in het derper dialect, waarbij de gemeentelijke/politieke ontwikkelingen de boventoon voerden. Dit was een groot succes en werd zelfs op de Egmondse visserijdag door twee derper vrouwen verwoord.

Woorden en uitdrukkingen uit “DERP”
Genspireerd door Jaap verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er al in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden. Door de ontwikkeling van de computers lijkt het ons nu leuk om het op onze site te plaatsen.

Download het boekje als PDF.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.