De Egmondse Visserijdag op zaterdag 17 juni

Programma

Net als in voorgaande jaren zal in Egmond aan Zee weer een visserijdag worden gehouden. Deze dag is een onderdeel van de Egmondweek en zal dit jaar op 17 juni plaats vinden.

Men is voor deze dag weer op zoek gegaan naar een specifiek onderwerp, dat op deze dag extra belicht gaat worden door middel van een tentoonstelling in de Oud Katholieke kerk te Egmond aan Zee. Het onderwerp zal dit jaar “Egmonders in het verleden, bekeken in het heden” zijn. Zeker voor de iets ouderen zal dit een bijzondere herkenning zijn.

De opening van de Visserijdag zal dit jaar op spectaculaire wijze worden verzorgd door “Slaghout,” onderdeel van muziekvereniging Lamoraal van Egmond uit Egmond aan de Hoef.

Herdenking

Traditioneel aan deze visserijdag gaat een herdenking aan de talloze op zee gebleven vissers vooraf op vrijdag 16 juni ’s avonds om 20.00 uur in de Oud-Katholieke kerk aan de Voorstraat.
De dienst wordt begeleid door Egmondse shantykoren, die op deze avond mooie en toepasselijke liederen zullen zingen. De herdenking en de viering van het visserijverleden is niet meer los te denken van de Egmondse Visserijdag.

Tijdens de herdenking en de Visserijdag is er in de Oud Katholieke Kerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee een portrettentoonstelling te zien van oude Egmonders, zoveel mogelijk vermeld met naam en bijnaam. Deze dateren uit de jaren 1934 en 1996. Deze portretten zijn beschikbaar gesteld door Foto Jonker en fotograaf Armando Jongejan. Omdat in de vroege jaren 1900 foto’s nog niet gemakkelijk verkrijgbaar waren, zal dit zeker voor de iets oudere Egmonder een feest van herkenning zijn. De foto’s van fa. Jonker zijn na te bestellen en van Armando Jongejan is er in de kerk een fotoboek te koop.

Historie, feest en vissershumor

’s Morgens om 8 uur steekt botenvereniging “De Werf” van wal voor een viswedstrijd. Met de vangst keren de boten terug om 11.00 uur. De vis wordt op straat gerookt, verser kan het al niet.
Het programma van zaterdag 17 juni blinkt uit door die typische derper humor die tot uitdrukking komt in voordrachten en het optreden van talloze shantykoren. Shantykoor “de Z�aln�elden” zullen op deze dag hun eerste CD op de markt brengen. Het podium op het Pompplein is het centrum van veel vermaak.

De opening van de nautische markt op het Pompplein en in de Smidstraat wordt om 10.30 uur aangekondigd door een echte omroeper Ger Gravemaker op het Pompplein, die door accordeonist Ab Glas op zijn accordeon begeleid wordt, gevolgd door een optreden van Slaghout, een onderdeel van Muziekvereniging Lamoraal van Egmond.

Op zee en het strand zal het ook druk worden door de reddingdemonstraties van de KNRM en de Egmondse Reddingbrigade. In de Voorstraat zijn Oudhollandse kinderspelen, de kinderen kunnen hier geschminkt worden en ze krijgen gratis popcorn bij “’t Winckeltje noten en kaas.”

Bij zo’n fantastische dag hoort natuurlijk ook een loterij met leuke prijzen. Daar is aan gedacht en loten kunt u kopen bij het vissershuisje in de Smidstraat. Bekijk dan gelijk even hoe men vroeger toch wel in armoede moest leven!

Als u over de markt loopt, kunt u opeens geconfronteerd worden met een aantal soldaten. Zij zijn afkomstig van een kampement van het VOC schip “de Delft.” Zij geven een demonstratie van het wel en wee van de bemanning, zoals dat in die tijd heel gebruikelijk was, hun musketten dragen ze niet voor niets!

Ook de KNRM en de platbodemschuit de Pinck zijn zeer zeker een bezoekje waard. De loods van de KNRM staat wagenwijd open en u kunt alles vragen wat u maar wilt over deze organisatie. Ook de bouwplaats van de Pinck staat open. De boot zelf staat tentoongesteld naast de loods op de parkeerplaats. Voor iedereen toegankelijk!

Als u zelf even wilt testen of u de krachten heeft die ze vroeger ook hadden. dan kunt u hier terecht om een boomstam te zagen met de ouderwetse trekzaag. Dat vergt geduld en samenwerking!

Even uitrusten? Stap dan op het treintje dat door het dorp rijdt. Er is een halte bij de loods van de KNRM/bouwplaats Pinck. Dit is helemaal gratis en zeker het aanraden waard.

Als u na alles gezien te hebben om 17.30 uur moe maar hongerig naar huis wilt gaan, kunt u natuurlijk ook een echte Egmondse vismaaltijd nuttigen op het Pompplein. Kaarten hiervoor zijn voor een klein bedrag verkrijgbaar bij Vishandel Ab Dekker, die zich op het Pompplein manifesteert.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het programma, dat ook op diverse plaatsen in Egmond te zien zal zijn.

Hopelijk tot ziens op de Egmondse Visserijdag,
Stichting Egmondse Visserijdag

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.