Vlaggetjesdag Scheveningen

Op uitnodiging van de organisatie van de vlaggetjesdag te Scheveningen is de pinck op zaterdag 9 juni daar aanwezig geweest. Van tevoren moest er het een en ander geregeld worden. De marifoon werd ge�nstalleerd, een reddingvlot geplaatst, kompas en alle verdere benodigde veiligheidsmiddelen werden aan boord gebracht.

In verband met het tij (ebstroom in zuidelijke richting) moest er vrijdagochtend vroeg vertrokken worden. Donderdagavond is de pinck al op het strand neergezet en opgetuigd, Vrijdagochtend om 4.30 uur was er koffie onze kantine en om iets over vijf werd de trekker gestart en de pinck naar het water gereden en in de juiste richting gezet. Alles werd gecontroleerd, de borgen verwijderd en om tien voor half zes gleed de pinck rustig van de wagen af en kon ze koers zetten richting Scheveningen. Deze reis ging op de motor om draaiuren te maken. Eenmaal voorbij IJmuiden werd ook zeil gezet met de motor in de standby-stand.

Uit Egmond vertrok later op de ochtend een auto om later de dienstdoende schipper terug te brengen. Deze mensen konden meevaren op de reddingboot Jan van Engelenburg die de pinck tegemoet voer. Triomfantelijk — onder grootzeil en fok — voer de “Claes Teunisz” de pieren van Scheveningen binnen, waar de pinck afmeerde aan de steiger van de K.N.R.M.

Het reddingstation Scheveningen verleende ons werkelijk uitstekende gastvrijheid. Er kon gebruik gemaakt worden van toilet en douche, er was ruimte om te slapen en te eten.

De dag zelf was schitterend om mee te maken, er was voor onze pinck veel belangstelling van het publiek. Als bemanning hebben we daar rondgelopen en diverse bemanningen van historische schepen gesproken en schepen bezocht. ’s Middags heeft de Pinck in de binnenhaven rondgevaren en later meegedaan in de vlootschouw voor de Scheveningse kust. Het was nogal heiig en dat was jammer voor het publiek aan de wal, maar voor ons was het een belevenis. Wij met onze pinck van tien meter gezamenlijk opvarend met eurokotters en andere grote bokkenvissers!

Vanaf de ons passerende schepen werden erg veel foto’s gemaakt. In de loop van de middag was de pinck weer terug in de haven en werd afgemeerd aan de steiger bij de K.N.R.M. Ook de organisatie van vlaggetjesdag verdiend alle lof met consumptiebonnen en ruimschoots Hollandse Nieuwe voor de voltallige bemanning.

Zondagmorgen weer vroeg uit de veren. Om zeven uur voer de Pinck de haven uit, de vlaggetjes nog als versiering in het want. Om ongeveer half een kon ze weer behouden aan strand worden getrokken in Egmond aan Zee.