Oktober 2007

Gedurende de hele maand september was het weer dusdanig dat er — helaas — niet gevaren kon worden. Op de visserijdag van 16 juni jl. waren de spantmallen al te zien, daar zijn we nu mee verder gegaan, want we zijn gestart met de bouw van een ankerzetters bootje (bijbootje). Het vaartuigje wordt 4.40 meter lang en ca 1.80 meter breed en evenals de pinck overnaads gebouwd van eikenhout.

Voor de huidgangen is er een gezaagde stam gekocht bij houthandel L. van Dijk te Laren NH. De verdere constructie kunnen we maken uit resthout wat nog op de bouwplaats aanwezig is. Het ligt in de bedoeling om volgend jaar met dit bootje van en naar de wal te roeien of te zeilen, om zo eventueel van bemanning te kunnen wisselen als dit nodig is. Ook de benodigde rondhouten kunnen we maken uit restanten, alleen het zeildoek voor het zgn. spriettuig zal moeten worden aangeschaft. Dit kan pas als het benodigde geld hiervoor beschikbaar is.

Wie van de lezers wil dit sponsoren?

Zondag 7 oktober kon er gezeild worden, er waren voldoende mensen beschikbaar, maar de eerste uren was het een drijfpartij. Totale windstilte, alle tijd voor een praatje onderling en een beetje experimenteren. We hebben altijd een roeiriem aan boord als reserveroer, hiermee zijn we aan de slag gegaan. Staande op de vlonders tussen het voordekje en de eerste doft in de boeg werd met een vier/vijftal slagen de boeg om geroeid. Aan stuurboord en bakboord hebben we dit uitgeprobeerd, daarna hebben we de roeiriem in de kleine mik bij de achtersteven gelegd, dit ging ook goed. Hierbij moet worden opgemerkt dat de zee als een spiegel zo glad was, dan lukt eigenlijk alles. Maar bij de volgende gelegenheid zullen er zeker twee roeiriemen meegaan.

Pas in de tweede helft van de middag kwam er een licht windje uit het noorden. Door de noord gaande vloedstroom waren we voor Bergen aan Zee gekomen. Met het windje uit het noorden gingen we heel rustig weer op Egmond aan, waar we omstreeks 16.30 uur aanlandde. Het op de wagen halen ging vlot. Terug op de bouwplaats alles weer opgeruimd en schoongemaakt.

Om de kas te spekken kunnen op bestelling kinder t-shirts worden besteld met een foto van de pinck onder zeil er op. In de etalage van kinderkledingzaak “Twinkeltje Babymode” aan de Voorstraat te Egmond aan Zee is een exemplaar te bewonderen. Hier kunt u ook bestellen, of op woensdag en zaterdag op de pinckbouwplaats. Bij voldoende belangstelling is het ook mogelijk om in grotere maten te leveren.

Informeren kan altijd via [email protected].