J.C.J. van Speijk

Zaterdag 27 juni werd herdacht dat de vuurtoren van Egmond aan Zee met de naam J.C.J. van Speijk 175 jaar geleden werd omgevormd naar een monument. Dit ter ere van de bij Antwerpen in de lucht gevlogen landskanonneerboot no. 2 onder leiding van Ltz. van Speijk. Op zee was er een vlootschouw te zien.

Om half negen ging de “Claes Teunisz.” te water, iets later volgde het bijbootje. Voor beiden was er een aanzienlijke rol in het geheel gepland.
In zicht van de kust stapten Ltz. van Speijk en zijn secondant vanaf de reddingboot “Adriaan Hendrik” aan boord van de “Claes Teunisz.” Hierop volgde de vlootschouw.
Vanuit het zuiden voer de pinck – met het bijbootje op sleeptouw voorop – noordwaarts, gevolgd door de reddingboten “Johanna Louisa”, “Adriaan Hendrik”, “Donateur”, “Corrie Dijkstra”, “Heek” en twee boten van de ERB tot aan Boulevard Noord. Hierna werd weer terug gevaren tot voor de hoofdstrandafgang. Om ongeveer vijf over half tien kwam er een grote helikopter vanuit het noorden. De “Adriaan Hendrik” lag toen inmiddels een stuk in zee. De heli zette koers “Adriaan Hendrik” alwaar een heliredder de Nederlandse vlag aan boord bracht. Hierna werd de vlag aan boord van de pinck gebracht. Deze zette rustig koers naar het Egmondse strand. Vlak voor de kust stapten van Speijk en zijn secondant over in het bijbootje, waarmee zij naar de kant geroeid werden. Om geen natte voeten te krijgen werd Van Speijk door een van de roeiers op de rug genomen en naar de wal gebracht. Hier stond een boot met trekker van de ERB gereed, genaamd “J.C.J. van Speijk”, die het gezelschap en de vlag naar de vuurtoren bracht. Na een ceremonie bij de toren werd de vlag in de toren 127 treden naar boven gebracht en fier gehesen.
Nadat ons gedeelte van het programma er op zat, is de pinck weer op de wagen gehaald en ter opluistering van het geheel op de hoofdstrandafgang neergezet. Om 4 uur stond alles weer in de loods en namen we een drankje op de goede afloop.