Visserijdag 2009

20 juni a.s. is het weer visserijdag in Egmond aan Zee. Bij de pinckmannen wordt er niet stil gezeten.

De voorbereidingen voor de visafslag om 11 uur zijn in volle gang. Restaurants rondom het Pompplein en aan het strand worden of zijn al benaderd om weer mee te doen. Het complete programma vindt u op deze website.

Op de stand bij de bouwplaats word u uitleg gegeven hoe we de pinck gebouwd hebben en wat de verdere toekomstplannen zijn. Tevens zijn er, naast de borrelglaasjes, poster en de ansichtkaarten, een aantal boekjes over de visserijhistorie te koop.

Speciaal voor deze gelegenheid is Jan Sander in zijn bomschuitarchief gedoken en heeft daar alle hem bekende drama’s en andere ongelukken met de Egmondse pincken en bomschuiten opgeschreven en heeft er samen met zijn vrouw Wilma een boekje van gemaakt. Voor diegenen die met hun genealogie bezig zijn een bijzonder interessant boekje. Er komen veel bekende familienamen in voor, daar waar mogelijk is ook de bijnaam vermeld. De oplage is beperkt. Mede gezien het zeer tijdrovende archief onderzoek wat hier voor nodig was, is het zeker de moeite waard het aan te schaffen.

Tijdens de reddingbootdag van 2 mei 2009 was de pinck in zee. Het was prachtig weer met helaas weinig wind. We dreven meer dan dat we zeilden, maar we kregen regelmatig bezoek van de reddingboot “Adriaan Hendrik.”

De geplande tocht eind mei kon om diverse redenen niet doorgaan, Hopelijk lukt het tegen eind augustus wel. Zaterdag 31 mei kon er worden gevaren en hoe! Er stond een straffe noordoostelijke wind 4 � 5. Op ca. 3 kilometer uit de wal lagen de visbootjes van de visclub “De Werf” te hengelen. Hoog uit een kwartier na het zeilzetten voeren we langs de bootjes en zetten daarna koers richting Castricum aan Zee. Ruim hier voorbij werd er “gehalsd,” d.w.z. voor de wind wegdraaien om zo op de andere boeg te komen, en keerden we terug richting Bergen aan zee. Omstreeks 3 uur lagen we weer voor de wal bij Egmond.

Dankzij het beschikbaar stellen van 2 handmarifoons door rederij Woltheus uit Alkmaar had de pinckbemanning rechtstreeks contact met de walploeg. Een hele verbetering!

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.