Op zomertour

Op zomertour en hoe! Alle soorten weer gehad, van vrijwel windstil tot storm!

Het was de bedoeling dat de pinck vrijdagmorgen 28 augustus richting IJmuiden zou vertrekken om aanwezig te zijn bij het havenfestival aldaar. Een ligplaats bij de KNRM was geregeld, maar het weer laat zich niet dwingen. Vrijdag en de daarop volgende zaterdag kon er wegens de hoge zeegang niet vanaf het Egmondse strand worden vertrokken. Pas op zondagochtend was het weer enigszins beter en vertrok de pinck met gestreken mast richting IJmuiden.


Het te water laten tijdens laag water, vlak bij een mui, ging prima. Daarna over de buitenbank. Daar werden er enkele flinke brekers met veel buiswater getrotseerd. Er was een goede samenwerking met machinist en schipper om dit tot een goed einde te brengen. Petje af voor deze mensen! Om 9.45 uur ging de pinck de wagen af, om 12.30 uur lag de pinck afgemeerd aan de steiger van de KNRM in IJmuiden. Nadat de bemanning zich had opgefrist werd de mast opgezet. Shantykoor “de Zaalneelden” gaf een optreden aan boord van de pinck. Daarna deden we nog een rondvaart door de haven van IJmuiden.

Maandagochtend vertrok de “Claes Teunisz” via de kleine sluis richting IJsselmeer. Op het Noordzeekanaal werd onder zeil en motor gevaren. Er stond een matige Z.Z.W. wind. Over het Amsterdamse IJ alleen op de motor, via de Oranjesluizen het buiten IJ op, waar we weer zeil zetten en een stukje het IJsselmeer op voeren. Hierna terug naar Durgerdam, alwaar werd gegeten en gedronken. Ook werd de nacht hier doorgebracht. De volgende dag ging de trip weer het IJsselmeer op, richting Volendam. Er stond een flinke wind uit het ZW. Op deze voor de pinck gunstig windrichting, (een ruime koers) liep de pinck gemiddeld 4,5 mijl met een uitschieter naar 6,7 mijl per uur. Op het eind van de middag werd in de haven van Volendam aangelegd en overnacht. Er was een “ontvangstcomit�” van een drietal derpers. Later in de middag ontving de bemanning van de Volendammer kwak VD 172 onze bemanning hartelijk en liet hen de haven van Volendam zien. Twee mannen van de Claes Teunisz sliepen aan boord van de kwak.

De volgende dag het IJsselmeer weer op met 2 Volendammers van de kwak aan boord. Twee heel enthousiaste mensen waar de bemanning veel van opstak. ’s Avonds werd aangelegd in Hoorn. Het was de bedoeling om donderdag over te steken naar de Bataviawerf te Lelystad, maar door de slechte weersomstandigheden: ZW 8/9 met veel regen en windstoten, besloot schipper Gerard hiervan af te zien. De weersverwachting was dusdanig dat er ook vrijdag nog een harde tot stormachtige wind uit het ZW zou staan. De “Claes Teunisz” zou dan alles pal op de kop krijgen richting Almere. Nu ging men vanuit Hoorn weer terug naar Volendam.

Vrijdag werd overgestoken naar Almere haven, ook daar weer een prima ontvangst. Er werd een biertje gedronken. Een aantal bemanningsleden werden weer opgehaald.
Op zaterdag en zondag waren alleen schipper Gerard en Jan aan boord. Met een aantal passagiers gingen we het randmeer op. Op de motor tegen de wind in, daarna alleen op de fok, voor “’t lappie” weer terug naar de haven. In de haven, waar een tiental botters lagen, was de pinck een uniek vaartuig. We kregen heel veel belangstelling en veel vragen te beantwoorden. Een jongetje vroeg: “pappa wat is dat voor een boot?” “Ik weet het niet, maar ik denk dat hij uit Spanje komt, want er hangt een rood-gele vlag in de mast.” Uiteraard was dit onze Egmondse vlag die in de luwte slap naar beneden hing.

Zondagmiddag op verzoek van de organisatie, hebben we een aantal rondvaarten vanuit de haven op het randmeer verzorgd. Al met al was deze trip voor ons een bijzonder leuke en vooral leerzame ervaring. Ervaring is de beste leermeester.

Maandagochtend om 8 uur vertrok de “Claes Teunisz” op de motor weer richting Egmond. Via het randmeer onder Pampus door richting Amsterdam, door de Oranjesluizen en het Noordzeekanaal en de kleine sluis bij IJmuiden, arriveerde de “Claes Teunisz”, op de Noordzee zeilend, uiteindelijk omstreeks 17.00 uur weer op het Egmondse strand. Om 6.15 uur stond alles weer in de loods, waar nog een potje bier werd gedronken.

Op dinsdagmorgen werd de pinck leeg gehaald en opgeruimd. Alles werd in de zon te drogen gelegd en in de middag opgeborgen. Wij allen zijn een enorme ervaring rijker. Dank aan allen die hun volle inzet hebben gegeven om deze tocht mogelijk te maken.