Het nieuwe seizoen van de Claes Teunisz

Na de min of meer gedwongen winterrust werden de zaken, weer als vanouds, voortvarend aangepakt. Voor het onderhoud werd de pinck helemaal leeggehaald. Vlonders en ballast eruit, alles heel goed met de stofzuiger uitgezogen en onder de vlonders opnieuw geteerd. De vlonders en de banken werden licht opgeschuurd en van een nieuwe laag lijnolie voorzien.

Buitenom werd de pinck afgeschraapt en opnieuw in de harpuis gezet. Onder de waterlijn werd alles in de bottomcoat gezet. De stootlijsten en de lichtblauwe huidgang kregen een lik nieuwe verf. De motor is grondig nagezien en waar nodig zijn onderdelen vervangen.

Uiteraard kost dit geld, voor een groot deel kon dit bekostigd worden uit de verkoop van het Egmonds dialect boekje, dat na een artikel in een plaatselijk blad, weer volop in de belangstelling is. Het boekje is op woensdag en zaterdag bij de pinck verkrijgbaar voor � 10,- of anders even een telefoontje naar 072 506 44 98 en dan komt het ook in orde. Verheugend is dat opvallend veel jeugdige Egmonders zich zo’n boekje hebben aangeschaft. Nu nog jeugdige pinckploeg leden.

Verder is de marifoon vernieuwd. Deze is gesponsord door Biesboer Expertise en Vitali Watersport, die tevens de marifoon in de pinck installeerde, waarvoor onze hartelijke dank. Ook het 12-persoons reddingvlot is aan vervanging toe. Hiervoor zijn twee kleinere 6-persoons vlotten in valies in bestelling bij Viking life-saving equipment, die ons een korting geven van 12,5%. Al deze vernieuwingen zijn nodig om veilig te kunnen blijven varen.

Er staan weer een aantal tochten op het programma. Mocht u als aandeelhouder/donateur in de gelegenheid zijn in een van de genoemde havens aanwezig te zijn, kunt u in overleg met de schipper eventueel meevaren. Uiteraard alles onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Wat staat er op het programma:

  • Op 5/6 juni is er te Terschelling een maritiem evenement met oude reddingboten en sleepboten.
    Ook de “Claes Teunisz” is hier voor uitgenodigd.
  • De week er op, 12 juni, inmiddels traditioneel, ” Vlaggetjesdag” te Scheveningen en als of dit nog niet genoeg is op:
  • 19 juni de Egmondse Visserijdag. Op deze dag ligt de “Claes Teunisz” opgetuigd op het strand, voor een ieder is het dan duidelijk hoe het vroeger met dit soort vaartuigen op het strand toe ging.

Dan een ruim een maand geen evenementen, maar dan hopen we voor de kust te zeilen. Daarna komt er een drukke augustus maand.

  • Op 14/ 15 augustus zijn de havendagen te IJmuiden, i.v.m. Sail Amsterdam is dit evenement 14 dagen eerder als gebruikelijk.
  • Op 18e augustus is er een pre-Sail te IJmuiden,
  • daags erop de 19e is de Sail-in gepland.
  • Op de 23e augustus is de Sail-out gepland.

Uiteraard willen we proberen hier bij aanwezig zijn, maar nogmaals, alles hangt af van de weergoden. We mogen geen onnodige risico’s nemen. Uiteindelijk is de pinck een geheel open vaartuig. In het verleden zijn helaas te veel Egmondse vissers omgekomen. Dit valt te lezen in het boekje “Egmonds Vissersleed” eveneens bij de pinck verkrijgbaar voor � 7,95 op de genoemde dagen of telefonisch op 072 506 44 98. Zeker voor de “Derper” een interessant boekje.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.