Havenfestival en Sail

Zoals al eerder op deze site is aangekondigd waren we aanwezig – inmiddels voor de vierde keer – bij het havenfestival in IJmuiden.

Vrijdagmorgen de 13e (!) vertrokken we om 7.30 uur uit de loods richting strand. Bij het gaatje (mui) voor de ERB (Egmondse Reddingsbrigade) werd de “Claes Teunisz” opgetuigd, om tien voor negen gleed de pinck van de wagen en werd er na het passeren van de branding koers gezet naar IJmuiden.

Helaas stond er een krachtige ZW wind, recht op de kop, zodat we dit traject op de motor aflegden. Na aankomst in IJmuiden, waar we weer afmeerden bij de KNRM, werden de bemanningsleden teruggebracht naar Egmond. Chiel bleef achter en tuigde de pinck verder op. De volgende twee dagen was het “het havenfestival” waarbij we veel bekenden mochten begroeten.

Na afloop van het festival bleef de pinck daar aan de steiger in afwachting van de festiviteiten van pre-Sail op woensdag. De volgende dag, donderdag, tijdens Sail-in vertrok de pinck om 7.35 uur in konvooi met een aantal oude reddingboten naar de sluis, alwaar werd geschut en we werden opgenomen in de vloot die meedeed aan Sail-in. Voor de bemanning en de passagiers een hele belevenis. ’s Avonds om 19.30 uur was de “Claes Teunisz” weer terug aan de steiger.

Op maandag de 23e zouden we Sail-out binnen de pieren liggend meemaken. Maar de weersverwachting was voor deze dag erg slecht. Harde tot stormachtige wind uit het ZW. en veel regen. Om 9 uur kwamen we bij elkaar in de loods. Na kort overleg besloten we om met een kleine bemanning en geen passagiers zo spoedig mogelijk naar IJmuiden te vertrekken en de pinck voor de bui uit terug te varen. Was het op het moment van vertrek uit Egmond nog een zeetje als de tafel en vrijwel windstil, een uurtje later in IJmuiden stond er al ca. ZW 4. Om 10.35 uur waren we los van de steiger, tijdens een bui nog binnen de pieren stond er al ZW 6. Om 10.55 uur waren we buiten de noordpier en zetten we koers richting Egmond, recht voor het lappie. Gedurende deze trip was het ZW 5/6. Om half ��n stond de pinck weer veilig aan het strand. Tijdens het aftuigen kwam een bui met veel regen en de wind nam toe tot ZW 7/8, later ruimend naar het westen. We waren net op tijd binnen. Nadat de pinck weer in de loods stond besloten we naar huis te gaan en de volgende dag alles op te ruimen en de zeilen te drogen.