Eerste kaasmarkt april 2011

Zoals eerder op deze website vermeld, we zijn op de eerste vrijdag in april naar de kaasmarkt in Alkmaar geweest. Dit omdat kaaszetter Gerard Stam en tevens medebouwer van onze pinck, na 48 jaar afscheid nam van de Alkmaarse kaasmarkt. Ter ere van dit afscheid werd het idee geboren om met de pinck naar Alkmaar te gaan. Hetgeen geschiedde.


Vanwege de weersverwachting werd besloten om al op woensdag te varen. ’s Morgens om 7.25 uur gleed de Claes Teunisz, met gestreken mast, van de wagen af. De wind was ZW 2-3, licht bewolkt met een restant van het afgaande tij mee. Na een voorspoedige tocht, over zee en Noordzeekanaal, kwamen we voor de Wilhelminasluis te Zaandam. Vanwege een stroomstoring in deze sluis, was er een vertraging van ruim 1 � uur. Uiteindelijk arriveerden we om 16.30 uur aan de Bierkade te Alkmaar. Donderdag werd de pinck door de bruggen gevaren en werd er een proefrondje gedaan bij het Waagplein.

Vrijdagmorgen om 7 uur waren we weer met een flinke ploeg aanwezig om de mast op te zetten, de pinck verder te tuigen en uiteindelijk de kaas te laden. Omstreeks 9 uur was alles vaarklaar, daarna heerlijk koffie gedronken bij de kaasdragers. De motor werd warmgedraaid en met Gerard aan het roer werd om 10.15 uur opgevaren naar het Waagplein en daar afgemeerd. Tegen elven werd de kaas gelost door enkele bemanningsleden van de pinck en Gerard. Op berries werd de kaas naar de waag gebracht en verhandeld. Na de afscheidsreceptie ter ere van Gerard werd de pinck afgetuigd en met de mast omlaag, via het Luttik Oudorp weer aan de Bierkade afgemeerd. Alles bij elkaar een schitterende dag waarbij een ieder van de bemanning en familieleden enorm genoten heeft. Opvallend was de belangstelling van veel “derpers” tijdens deze eerste kaasmarkt en de ruime aandacht van de media.

Zaterdag werd de route in tegengestelde richting gevaren, alles ging zeer vlot. Op zee nabij de Baloeran boei vond nog een ontmoeting plaats met de oefenende reddingboten Johanna Louisa en Koos van Messel. Zodra de schipper van Johanna Louisa bemerkte dat die “malle derpers” met hun pinck in zee waren, werd van koers veranderd en werden er enkele rondjes om ons heen gevaren. Om 13.35 uur stonden we weer aan het strand, de pinck werd op de wagen gehaald en weer naar de loods gereden. Nadat alles schoon en opgeruimd was, nog even wat gedronken en op huis aan.

Al met al een heel geslaagd evenement, veel voldoening, ondanks het vele werk voor de hemelsbreed 12 km naar Alkmaar. Een prachtig stuk Egmond promotie.