Vlaggetjesdag Scheveningen 2011

Inmiddels voor de 5e maal was de “Claes Teunisz” aanwezig tijdens de vlaggetjesdag te Scheveningen. Makkelijk geschreven, toch gaat er iedere keer wel het een en ander aan vooraf, al krijgen we steeds meer ervaring. Het vertrek stond gepland voor vrijdag, het tij was eigenlijk ongunstig, vloedstroom tegen.

Op woensdag werd besloten, om op vrijdag 7 uur ’s morgens te verzamelen en dan omstreeks 10 uur te vertrekken. Donderdagavond nog heel goed naar de laatste weerberichten op tv gekeken en vrijdagmorgen vroeg weer geluisterd. In overleg met schipper Leo werd besloten — ondanks het lage water en de hoge zandbank — om ruim een uur eerder te water te gaan. Om 8.45 uur ging de pinck van de wagen af in het zwin. Door het zwin varend richting een klein gaatje, waarna het richting open zee ging en koers gezet kon worden richting IJmuider pieren. Om 12.50 uur werd Zandvoort gepasseerd en uiteindelijk om 15.55 uur liep de “Claes Teunisz” de pieren van Scheveningen binnen, begeleid door de KNRM reddingboot Kitty Roosmale Nepveu. De “Derper” bemanning genoot weer een buitengewone gastvrijheid van de door ons zeer gewaarde “Skollekoppen.”

De beslissing om een uur eerder te vertrekken uit Egmond was een juiste beslissing, nog geen anderhalf uur later was er een enorme hoosbui. De rest van de avond ook heel veel regen. Ook op de zaterdagochtend kregen we nog enkele fikse buien, maar in de middag knapte het op. Tijdens de vlootshow op zee bleef het droog. Fantastisch om mee te maken als wij met ons kleine pinck gepasseerd worden door een grote boomkorkotter als de “Jan van Toon” TX 36, wat een ontwikkeling.

Zondagmorgen om 8 uur stak de “Claes Teunisz” de neus weer buiten de Scheveningse pieren. Nu waren de stroom en windrichting gunstig. Twee uur later lag de pinck voor Noordwijk aan Zee, terwijl de walploeg de trekker en bootwagen al naar het strand hadden gebracht. Na een voorspoedig reis, grotendeels onder zeil, waarbij 5 mijl over de grond werd gemeten, werd de pinck om 13.50 uur aan het strand gezet. Nadat alles weer op de wagen stond, op de loods aan en daar de boel goed afgespoten. Nog een potje bier op de goede afloop genomen en op huis aan.