EHBO oefening

Na de laatste tocht, de visserijdag in Spakenburg, is de “Claes Teunisz” zondagmiddag 4 september teruggekeerd op het Egmondse strand en weer de loods in gereden.

Het weer was hierna dusdanig dat er niet meer gevaren werd. Alles wat nodig was werd tegen de winterstormen afgedekt met dekzeilen: de pinck, trekker en de bijboot. De motor werd van antivries voorzien.

E�n van de ploegleden zit ook op de EHBO vereniging “De Egmonden.” Na onderling overleg werd besloten om op 6 januari 2012 een groots opgezette avondoefening te houden. Dit vond plaats om en nabij de loods van de pinck, dit alles in nauwe samenwerking met de KNRM. De hierbij aanwezige lotusslachtoffers werden levensecht gegrimeerd en her en der in de loods verspreid. Er werden diverse ernstige ongevallen uitgebeeld. Iemand kwam met z’n vinger tussen de lier en de kabel, een ander met een hand onder de klep van de tractormotor, een derde stootte z’n hoofd terwijl er tegelijkertijd een chemisch ongeluk gebeurde in de gereedschaploods, waarbij tot overmaat van ramp — door kortsluiting — het licht uitviel. Anderen struikelden terwijl ze met een zwaar stuk hout liepen. Weer een ander zat met z’n hand in de lintzaag en achterin viel een zwaar anker bij iemand op haar voet. Tijdens het strijken van de mast van het bijbootje ging het mis, er waren twee slachtoffers met hoofd en beenletsel.

Al met al trok dit ook bekijks van het voorbijgaande publiek, een fietser lette niet goed op, keek naar wat er aan de hand was in de loods en ging zwaar onderuit tegen de daar aanwezige fietsenrekken. Door al commotie werd deze man pas na een kleine tien minuten ontdekt, (gelukkig was ook dit in scene gezet). Alle slachtoffers werden na de diagnose, wel of niet verbonden, opgevangen in het bemanningsverblijf van de KNRM in afwachting van een arts of verder transport.

Omdat dit zich ’s avond afspeelde, waarvan gedeeltes in volledige duisternis door stroomuitval, waren er 5 leden van de pinckploeg aanwezig om alles uit veiligheidsoverwegingen in de gaten te houden.

Voor iedereen, hulpverleners, slachtoffers, alarmcentrale en pinckmedewerkers was dit een leerzame avond. Na einde oefening werd nog een nieuwjaarsborrel gedronken in strandpaviljoen “De Schelp.”

(Voor meer foto’s, zie http://s592.photobucket.com/albums/tt9/steenbok40/EHBO 2012/).