Voorjaarskriebels 2012

Na een toch wel strenge winter, met bijna een Elfstedentocht, knapte het toch weer langzaam op. Zo kwam er weer een einde aan veel koffie drinken met de dito verhalen en de deur weer vroeg op slot. De zon begon weer te schijnen, we kregen er weer zin in.

Afgaande op een schilderij met Zandvoortse pincken bleek ons driehoekige bezaan aan de kleine kant De al lang levende gedachte om het gatzeil te vergroten werd nu serieus besproken en ook daadwerkelijk uitgevoerd. Een langere achtermast is in de maak en via een relatie heeft onze zeilmaker voor een redelijke prijs zeildoek gekocht en is inmiddels ook aan de slag gegaan. Met dit vergrote gatzeil hopen we wat beter aan de wind te zeilen. We moeten hier opmerken dat wij wat meer op de zeileigenschappen letten dan onze voorvaderen. Hun koers werd bepaald uit een resum� van windrichting, tij en verloop van het weer, wat zij heel goed konden inschatten, respect!
Het zeildoek is inmiddels gesponsord door N.N.

Waar zijn we nu mee bezig? Terugkerend het jaarlijkse onderhoud van schoonmaken na de winter, het opnieuw in de harpuis zetten en meer van die dingen.

Ook het bijbootje,”Jan van Claes” – ook wel het “kleine pinckie” genoemd – werd niet vergeten. Deze is aan de binnenzijde opnieuw geteerd, dit werd o.a. gedaan door onze Duitse opstapper/vriend Berthold. Ook de buitenkant wordt goed onderhanden genomen. Het is de bedoeling dat het bijbootje “Jan van Claes” tijdens een historisch festival op 9 juni a.s te Egmond aan den Hoef in de Slotgracht ligt en dat er ook mee geroeid gaat worden!

Onze eerste tocht hebben we er inmiddels opzitten. Op uitnodiging van Oranjevereniging Katwijk aan Zee, waren we tijdens Koninginnedag aanwezig in de binnenhaven. We vertrokken vrijdag 27 april ’s om 17.30 uur met gestreken mast richting IJmuiden, om de volgende dag met helaas heel veel regen binnendoor naar Katwijk te varen. Aldaar werd de mast opgezet, drie man bleven achter en hebben de volgende dag de pinck verder getuigd. Maandag; een zonnige dag en heel veel belangstelling voor de “Claes Teunisz”. De organisatie en de overnachtingen waren prima geregeld. Dinsdag is de pinck weer terug gevaren en lag omstreeks 16.30 uur weer voor de wal, werd weer op de wagen gehaald en de loods in gereden. De volgende dag op woensdag weer alles opgeruimd.

Tijdens deze trip hadden we een nieuw GPS met een beeldscherm aan boord, keurig netjes weggewerkt. Deze GPS is voor 1/3 deel gesponsord door Vitali Watersport en voor 1/3 deel door Biesboer Expertise, wij hadden slechts het restant te betalen!
Ook een groot deel van onze verzekeringen word jaarlijks gesponsord door Kuiper Verzekeringen. Alle sponsors heel hartelijk dank.

De volgende tocht gaat weer naar de Scheveningse vlaggetjesdag op 9 juni, vertrek 8 juni.
De week daarop traditiegetrouw op 16 juni de Egmondse visserijdag met de pinck hopelijk op het strand. Het laatste weekend van augustus – de 25e en 26e – het havenfestival van IJmuiden, met aansluitend daarop naar Volendam, om dan uiterlijk vrijdag 31 augustus over te steken naar Spakenburg om op 1 september daar de visserijdag mee te maken.
Wilt u een keer meevaren, neem dan contact met ons op, hetzij per e-mail: [email protected], telefoon 072 506 44 98 of kom gewoon eens langs op de bouwplaats.
Voor de verdere tochten / evenementen kunt u op de startpagina in de linker kolom klikken op “Agenda”