Juni 2012

Na de tocht naar Katwijk, waar we Koninginnedag meevierden, werd de tocht naar Scheveningen voor vlaggetjesdag op 9 juni voorbereid. Vertrek was gepland op vrijdag 8 juni, maar afgaande op het weerbericht werd besloten om een dag eerder te varen. Dit is een zeer juiste beslissing gebleken, er stond vrijdags een harde ZW wind. Op vlaggetjesdag zelf werd de vlootschouw op zee afgelast vanwege een inmiddels ZW 8. In de haven werd nauwelijks deelgenomen aan het admiraal varen. De overnachting en de catering was als vanouds perfect geregeld.

Er waren deze zaterdag meer evenementen die last hadden van de harde wind. Geroeid door Gerard werd met het “kleine pinckie” deelgenomen aan het “slotfestijn” te Egmond aan den Hoef. Door de harde wind was het soms weleens moeilijk om de juiste koers te houden, maar het lukte hem om de “tiende vis” aan Kwade Wouter aan te bieden. (zie voor de tiende vis op deze website, “Over de Pinck”). Het “kleine pinckie” met de naam “Jan van Claes” was maandagmiddag weer terug in de loods.

De “Claes Teunisz” vertrok zondagmorgen 10 juni om 8.30 uur uit Scheveningen met een lichte ZW wind richting Egmond. Onderweg deden zich wat moeilijkheden voor met een druklager. Extra koeling met zeewater voorkwam erger, terwijl alles aan zeilen werd bijgezet. ’s Middag om 15.00 uur werd onder volle tuigage aangeland. Dit was voer voor de fotografen, er werden veel foto’s gemaakt. Het druklager zal vervangen moeten worden.

Woensdag 13 juni werden er door de EO televisie-opnames gemaakt voor het programma “Nederland zingt in de zomer”, uitzending 29 juli 9.00 uur. De pinck werd uit de loods gereden en met de kont in de wind gezet. Daarna werd de mast opgezet en de zeilen gehesen. Al deze handelingen zijn opgenomen, we zijn benieuwd naar het resultaat.

Een jaarlijks hoogtepunt is de visserijdag op de derde zaterdag in juni, altijd een drukke dag voor ons. Traditioneel stond ook dit jaar de “Claes Teunisz” weer op het strand, pal voor de werf. Vanuit de Voorstraat had het publiek een prachtig aanblik op een, zeker in onze ogen, prachtig dapper scheepje, een stap terug in de tijd.
Omstreeks 11 uur was er wederom een visveiling, ditmaal onder leiding van veilingmeester Ger Baltus. De vis, beste bakschol, werd gesponsord door restaurant “Natuurlijk”.

Geboden werd door: Italiaans rest. Angelo’s, rest. New West, rest. De Klok en de strandpaviljoens: De Tropen, de Uitkijk en de Schelp. Na een “wonderbaarlijke vermenigvuldiging” – we hadden meer vis als vorig jaar – kon er ook worden geboden door het publiek. Alles bij elkaar bracht dit het fraaie bedrag op van � 875,- op.

Na eerst ’s morgens veel regen knapte het weer snel op, al stond er een harde wind uit het ZW. In de lege loods, die grondig werd aangeveegd, nam de visclub “Bij nacht en Ontij” de gelegenheid waar om vis te bakken om zo hun kas te spekken. Dit trekt enorm veel publiek, waar wij ook wel bij varen. Op het strand bij de “Claes Teunisz.” hadden we ook niet te klagen aan gebrek aan belangstelling, er werd op beide locaties goed verkocht. Al met al een heel goed geslaagde dag.

Nadat de “Claes Teunisz.” weer in de loods stond en nog een “spatje” op de goede afloop werd genomen, gingen we moe maar voldaan naar huis.

Al onze vrijwilligers hartelijk dank.