Sail Den Helder 20/23 juni 2013

Op woensdagmorgen gingen we omstreeks 9.30 uur naar het strand, alwaar de mast werd opgezet en de pinck verder getuigd, gereed voor Sail Den Helder. Om 10.15 uur te water, er was geen wind. Later op de ochtend kwam er wind pal uit het noorden, dus helaas alles op de motor. Iets na twee�n lagen we in de haven van Den Helder. Vanwege een storing aan de sluis naar Willemsoord die wel tot 18 uur of langer kon duren, werd ons aangeraden de sluis naar het Noord Hollands kanaal te nemen. Wel een omweg, maar we kwamen waar we wezen moesten, nl. de steiger voor het Reddingmuseum aan de koopvaarders binnenhaven. Het grootste deel van de bemanning ging per openbaar vervoer naar huis, Gerard bleef achter en sliep aan boord. Op donderdag, de eerste dag, waren er twee man van onze ploeg ter aanvulling van de eenzame Gerard. Het was deze dag erg rustig, vrijwel alle belangstellenden waren aan de andere kant bij de intocht aanwezig. Tegen het eind van de middag kwam van het thuisfront een telefoontje dat er omstreeks 16.30 uur veel regen werd verwacht. Snel werd de fok gestreken en opgedoekt, het dekzeil ging over het voorschip zodat de slaapspullen droog bleven.
Vrijdag, de tweede dag heeft het vrijwel de gehele dag geregend, de aanwezige vrijwilligers van onze ploeg liepen in eerste instantie met hun ziel onder de arm. Het reddingmuseum werd zeer uitgebreid bekeken. Ondanks de regen gingen ze aan de loop, dronken een biertje met collega historische schepen bewaarders, luisterden naar shantykoren op een lege kade. Jammer dit slechte weer, niet alleen voor ons maar zeker ook voor de organisatie van zo een groot evenement.
De zaterdag en zondag waren wel beter, maar het publiek kon de weg naar de pinck niet vinden. Bij grote drukte verspreidt het publiek zich wel, nu bleef alles in de haven, waar de grote windjammers lagen. Het was de bedoeling dat de “Claes Teunisz” de uitvaart van de grote zeilschepen op zondag vanaf de rede van Texel mee zou maken en dan terug varen naar Egmond. Maar helaas die dag was de wind ZW 6 of misschien nog wel meer. In overleg met de havenmeester mocht de pinck nog een paar dagen blijven liggen.
Op maandag waren de weerberichten voor de dinsdag goed te noemen. Na wat geregel werd op dinsdag een bemanning naar Den Helder gebracht. Om 10.15 uur los van de steiger, drie bruggen en een sluis later lag de “Claes Teunisz” omstreeks 11.30 uur buiten de haven op het Marsdiep. De stroming was heel gunstig en met een weinig wind in de rug, te licht om te zeilen, liepen we om 15.15 uur weer op het strand. Door de lage waterstand liepen we even vast op de bank, maar de achterop komende zeetjes hielpen ons er overheen. Een klein uurtje later stond alles weer in de loods. Op de woensdag alles opgeruimd en de zeilen gedroogd.