Vlaggetjesdag Scheveningen 8 juni 2013

Nog geen nieuwe haring op deze datum, maar vlaggetjesdag ging gewoon door. Het kwam voor ons goed uit dat het niet uitgesteld werd, anders hadden we met een ander evenement, Visserijdag Egmond of Sail Den Helder niet mee kunnen doen of Scheveningen moeten overslaan.
Vrijdag de 7e vertrokken we om 8 uur uit de loods. Na het optuigen ging omstreeks negen uur de boot van de wagen. Helaas kwam er een lijn in de schroef en dreef de pinck weer naar de wal. Ze werd weer op de wagen gehaald, de lijn werd verwijderd en om 9. 35 uur ging zij voor de 2e maal te water. Eenmaal buiten de banken werden de fok en gatzeil bijgezet en ging het met een noordelijke wind 5 � 6 richting Scheveningen. Nog net benoorden IJmuiden kwam er een kustwachtvaartuig in zicht, even later kwam de snelle rubberboot langszij, met de vraag waar dit vaartuig vandaan kwam. Het antwoord, uit Egmond aan Zee, wekte enige verbazing maar na wat uitleg en nog een paar vragen over de samenstelling van de bemanning vertrok men weer. Door de gunstige wind en stroomrichting arriveerde de “Claes Teunisz “, na een vurig onthaal door de reddingboot “Kitty van Roosmale Nepveu”, om 15.00 uur in de haven van Scheveningen. Als vanouds vond de bemanning onderdak in het boothuis van station Scheveningen. Op de dag zelf bleef, vanwege de harde wind, de pinck aan de steiger maar de bemanning proefde heel wat haring.
Zondagmorgen om 8.10 uur stak de neus van de pinck weer in zee, richting Egmond, wind noord 4 � 5. De bemanning had het dekzeil over het voorschip gespannen, want tegen de wind in kan de pinck behoorlijk wat buiswater overnemen. Rustig aan kwam de “Claes Teunisz.” na klein negen uur varen weer aan op het Egmondse strand. Alles was weer goed verlopen.