Verslag fjoertoer

Zaterdag 30 november was het zover, de eerste editie van de Egmondse fjoertoer.
Ook wij deden mee met onze Egmonder pinck. Door een goede inzet van al onze vrijwilligers kwam veel tot stand.
Wat moest er zoal gebeuren?

De pinck moest verlicht worden, dat was duidelijk, maar hoe?
Er moest een bord komen met een tekst er op, door bemiddeling van Siem werd bij HOB Heiloo een trespa plaat gemaakt met in reflecterende letters de tekst:
– Egmonder pinck CLAES TEUNISZ a.o. 1670 –
Er werden lichtslangen aangeschaft om de contouren en de waterlijn aan te geven. Bij een plaatselijk winkel werden we al vroeg een goede klant voor de aanschaf van kerstverlichting. Alles werd aangebracht met spijkertjes, plakband en tyraps. Het uiteindelijke resultaat mocht er wezen.

’s Middags om 14.00 uur vertrok de pinck uit de loods richting het strand naar kilometerpaal 35.500, daar werd de mast opgezet en de resterende verlichting aangebracht. Een van onze vrijwilligers stelde een aggregaat ter beschikking, want 3 kilometer snoer uitrollen doe je niet. Tevens stelde hij een tent beschikbaar en niet te vergeten maakte hij een heerlijke groentesoep. Ook de sloep was mee en werd opgetuigd en aangelicht. Zo tegen vijven was alles klaar en werd er proef gedraaid. Prachtig. Tijd voor een verdiende kop soep. Toen het goed donker was kwam alles goed tot zijn recht.

In onze lege loods, waar Ed was achter gebleven, werden 6 Friese paarden met lichtjes opgetuigd, een prachtig gezicht om deze paarden in twee groepjes van drie over het strand te zien lopen. Ook onze “buurman”, de reddingboot “Adriaan Hendrik”, was verlicht in zee.

Onze hulde voor het organiserende “Le Champion”, die voor al de vrijwilligers langs de route een voedselpakket verzorgde en een strak draaiboek hanteerde. Ook de plaatselijke politie verdiende een pluim, ze brachten op hun route nog even gauw een laatkomer van ons naar de toen al verlichtte “Claes Teunisz”.

Even na zevenen kwamen de eerste snel doorlopende wandelaars langs. Later kwam de grote massa en mochten we een grote belangstelling genieten. Er werd enorm veel gefotografeerd.
Iets na 22.30 uur passeerden de laatsten en konden we gaan aftuigen. Dit was de eerste maal dat we dit geheel in het donker deden, maar doordat we alles lieten branden en met een schijnwerper er bij ging dit goed. Daarna richting Egmond, de verlichting van de contouren lieten we branden. Uiteindelijke stond omstreeks 24.00 uur alles weer in de loods en namen we een spatje op de goede afloop. Op woensdag alles weer opgeruimd.