Oefening met Adriaan Hendrik

Op zaterdag 26 juli deden we weer een as-uitstrooiing. Net als vorige keer een stijlvol gebeuren.

Nadat er al eerder over was gesproken hebben we het dinsdag 5 augustus gedaan, een oefening met de reddingboot Adriaan Hendrik. Tijdens de zomermaanden is de dinsdagavond de vaste oefenavond van de reddingboot en een mooie gelegenheid om samen eens iets te regelen.

Wij verzamelden omstreeks 16.30 uur, het grootzeil werd aangeslagen aan de ra en alles werd gedaan wat verder nodig is om te varen. Nog effe een bakkie gedaan en tegen half zes uit de loods naar het strand. Een stukje zuid over gereden naar een gaatje (mui) in de zandbank, want het was zo goed als laagwater. De boel opgetuigd, wat iedere keer toch wel een half uur in beslag neemt. We gingen rustig maar vlot te water en door het gaatje naar buiten, koers gezet het NW in en dan was het de bedoeling zeilend terug. Maar helaas, met het te water gaan stond er nog wat wind, maar die viel geheel weg, dus we lagen te dobberen. Even na zevenen zagen we de Adriaan Hendrik te water gaan en naar ons toekomen en we werden gepraaid.

Wat is er aan de hand? Er is een groot lek vlak bij de motor, we zinken, was het antwoord. Er kwamen twee redders aan boord van de Claes Teunisz. Er werd een pomp overgezet en aangesloten, spoedig stroomde het water van stuurboord naar bakboord. We hadden ook een gewonde aan boord, er werd een brancard overgezet en uitgeklapt, een aangewezen vrijwilliger werd vakkundig op de brancard gelegd en gezekerd. Vanaf de pinck werd hij overgezet op de reddingboot.

Daarna viel er iemand overboord (dit was een van de redders), hij werd met gemproviseerde middelen weer aan boord getrokken. Dit werd nog een keer herhaald, maar dan viel hij vanaf een varende pinck, er werd meteen iemand aangewezen om de drenkeling in de gaten te houden, zodat de schipper terug kon varen om de drenkeling weer aan boord te nemen.

Hierna werd nog een sleepverbinding tot stand gebracht, op een spruitstuk belegd op de voorbolders en de tros met een paalsteek op het spruitstuk bevestigd. Tot slot werden nog 4 man van de Claes Teunisz overgenomen door de Adriaan Hendrik. Er werd gevaren richting Bergen aan Zee waar een ontmoeting plaats vond met de Koen Oberman, de reddingboot van Callantsoog die eveneens hun oefenavond had. Prachtig om te zien hoe die twee snelvarende reddingboten op volle snelheid boord aan boord kwamen.

Nadat we weer terug waren op onze pinck was het einde oefening, een oefening die voor beide partijen leerzaam was, zeker voor ons wat de man-overboord manoeuvre betreft. We moeten ons goed realiseren dat wij dit deden met windstil weer op een olie-zeetje, maar dat de redders dit soms ook moeten doen bij windkracht 7 of meer.

Petje af voor al die redders langs onze kust en al die andere landen!