Kaeskoppenstad

Dit jaar deden we voor het eerst mee met onze pinck aan Kaeskoppenstad te Alkmaar op 27 en 28 juni.

Dit is een 2-daags evenement, waarbij de oude binnenstad decor is voor de middeleeuwen, met veel acteurs in middeleeuwse kledij, oude werktuigen, een bierkay, een tredmolenkraan. Dit jaar zelfs de eerste onderzeeboot ter wereld van Cornelis Drebbel, een geboren Alkmaarder.

Vrijdag de 26e waren we omstreeks 8.30 uur vlot, we voeren met gestreken mast om al de bruggen te kunnen nemen. Twee uur later lagen we binnen de pieren van IJmuiden. Een drie kwartier later waren we geschut en voeren door Het Noordzeekanaal naar Zaandam en gingen via de Zaan, waarbij we de Zaanse Schans vanaf het water bekeken, richting Alkmaar. Tegen 16.30 uur meldden we ons bij de havenmeester van Alkmaar, die gelijk de drie benodigde bruggen voor ons opende. We kwamen te liggen aan de Voordam, waar we de mast moesten opzetten. Aan de kade waren veel mensen aanwezig, toen de mast eenmaal stond kregen wij een applaus. Hierna konden we naar huis, een man bleef aan boord slapen, dit deed hij onder het nieuwe dekzeil.

De volgende dag, zaterdag, tuigden we pinck op, het stond prachtig die vierkante bruine zeilen in de oude binnenstad. We trokken erg veel bekijks, onze bemanning was in middeleeuwse kledij als schaemele visschers van de zijde. Na afloop werden de zeilen gestreken, opgedoekt en het afdekzeil gespannen. Er sliepen twee man aan boord.

Zondag werd de pinck weer getuigd en beleefden wij de tweede dag. In de loop van de middag kregen we een seintje van de brugwachter dat we omstreeks 17.15 uur door de bruggen moesten. Om 16.00 uur begonnen we met aftuigen onder de ogen van het publiek, waren op tijd klaar en gingen door de bruggen. Er werd afgemeerd aan de Bierkade, er sliepen twee man aan boord. s Morgens werd de bemanning aangevuld, om de tocht in omgekeerde volgorde terug naar Egmond te varen. Even na half vijf maandagmiddag stond de pinck weer aan het strand, ging weer vlot op de wagen en werd naar de loods gereden. Een ieder was erg enthousiast over dit weekend, het weer werkte erg mee, hopelijk volgend jaar weer.