Fjoertoer 2015

Na al het werk aan trekker en bootwagen zijn we begonnen aan het optuigen van de pinck en de bijbootjes met verlichting voor de derde editie van de fjoertoer. Ervaring hiermee hebben we al, het vletje wat we een paar jaar geleden kregen, werd schommelend gemaakt en van een mastje en een boegspriet voorzien. Alles was er klaar voor en op 28 november omstreeks 12 uur vertrok de karavaan naar de tweede paal om de noord, dat is kilometerpaal 36.000 tussen Egmond en Bergen.

Daar aangekomen werd de boel opgetuigd, een tent werd opgezet, soep gegeten, enz. Er stond een harde zuidwesten wind. Vanwege de wind en het springtij om 17.15 uur was alles al wat hoger gezet,maar naar later bleek nog niet hoog genoeg. Tegen het eind van de middag trok de wind aan tot stormachtig, het springtij liep tot onder de tent. De pinck stond stabiel op de wagen, de bijboot Jan van Claes bleef op de trailer die tot de as aan toe het strand inzakte. De eerste wandelaars passeerden omstreeks 19.00 uur. Maar de wind begon verder toe te nemen. Het vletje, die op een platte wagen stond, waaide er vanaf, gelukkig met niet al te veel schade. Dit alles is maar materieel, veel erger was dat het hard begon te regenen. Veel wandelaars waren hier niet voldoende op gekleed en raakten door de combinatie van harde wind en natte kleding onderkoeld. Al rond 20.00 uur werd door een pinckbemanningslid om assistentie verzocht om onderkoelde mensen bij de pinck op te pikken. Dit gebeurde snel, rond 20.15 uur sloot de fjoertoer-organisatie het strand bij Bergen af voor de wandelaars, die moesten via een alternatieve route, of met een bus, naar Egmond terug. Maar er waren al honderden mensen op het strand die het erg moeilijk hadden.

Joi, zei een echte derper, die met zijn kleinzoon de 25 km liep, ik zag die pinck staan en die kwam maar niet dichterbij. Eindelijk waren we er en konden we even een bleesie doen (uitblazen, rusten) . Samen hebben ze de tocht uitgelopen. Maar velen waren er niet tegen opgewassen en werden vanuit de luwte, die met dekzeilen door de pinckploeg aan de noordzijde was gecreerd, opgepikt door de vele reddingwerkers, die vanaf Wijk aan Zee tot Petten en alle reddingbrigades, brandweer, enz. waren opgetrommeld. Zelfs terreinwagens van particulieren waren actief. Nadat alle mensen gevacueerd waren, moesten onze jongens de pinck nog aftuigen,wat bepaald geen sinecure was in deze slechte weersomstandigheden. Maar met beleid is dit gelukt en kon de rit naar Egmond terug worden gedaan. Omstreeks 23.30 uur waren we weer bij de loods en werd de boel naar binnen gereden. Gelukkig hebben er zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, dus namen we er n of twee en misschien wel drie op de goede afloop.

De woensdag erop werd begonnen met alles weer op te ruimen. Wel wat meer werk als gebruikelijk.