Kaeskoppenstad 2016

Voor de tweede maal was de Claes Teunisz aanwezig bij Kaeskoppenstad te Alkmaar, waarbij de oude binnenstad het publiek terugvoert naar het 16 eeuwse Alkmaar. Er liepen acteurs rond varirend van dronkenlap, weeskinderen, adellijke dames tot belastinginspecteurs. Fantastisch om mee te maken.

Op vrijdag 10 juni gingen we om 08.00 uur de loods uit, om 8.15 uur lag de pinck te water en zette koers richting IJmuiden. Er werd gevaren met gestreken mast, dit i.v.m. de vele bruggen op de route over de Zaan en bij Alkmaar. Om 16.15 uur lag de pinck gemeerd aan de Voordam bij het Waagplein. Daar werd door de bemanning, met nog een paar mensen van de ploeg, de mast opgezet. De meesten gingen terug naar Egmond, maar er bleef alle nachten iemand aan boord slapen. De volgende dag, zaterdag, waren we weer present. Om 12 uur ging het evenement open voor het publiek. Al snel kregen we bezoek van een belastinginspecteur, die meende ons te moeten aanslaan, maar wij hadden een officieel stuk aan boord waarin we door De Vrouwe van Egmond werden vrijgesteld van de belasting, omdat wij al een tiende deel van de vangst afstaan aan de Abdij van Egmond. Hier kon niets tegen in worden gebracht, er volgde geen aanslag.

Beide dagen verliepen goed, zonnig met af en toe een paar spatten, er was veel belangstelling van het publiek. Zondag op het eind van de middag de mast weer gestreken, omstreeks 17.15 uur gingen de bruggen weer open om een hele vloot van nostalgische schepen te laten uitvaren. De Claes Teunisz werd tijdelijk aan de Bierkade afgemeerd, om maandag weer richting Egmond te vertrekken. Tegen achten was de bemanning aan boord en om 14.30 stond de ClaesTeunisz weer aan het strand, werd op de wagen gehaald en naar de loods gereden. Op woensdag alles weer opgeruimd en in orde gebracht voor de Egmondse visserijdag een paar dagen later.