Egmondse visserijdag

Zaterdag 18 juni was de 21e editie van de Egmondse visserijdag onder een grotendeels vernieuwd bestuur. Voor ons veranderde er niet veel, alleen de visveiling was 3 kwartier vervroegd. Maar in het dorp was de markt flink uitgebreid.

Kraampjes vanaf de supermarkt richting Pompplein, Smidstraat als vanouds, maar de Trompenbergstraat was ook erbij betrokken, zodat het publiek vanzelf bij de pinckloods, visclub en KNRM terecht kwam. Omdat alles een uur eerder zou beginnen waren we al vroeg in de weer, voor zevenen was de loods open en was Ed koffie aan het zetten, een onmisbare schakel in onze organisatie. Voordat de koffie klaar was, al het kleine pinckie naar buiten gereden, de haringkar schoon gemaakt (deze was bevuild door de beschermde vogelsoort: mus) en meer van die kleine klusjes. Koffie gedronken en om 8 uur de pinck uit de loods gereden, naar het strand gebracht, daar van de wagen af op het strand neer gezet en geheel opgetuigd. Historisch: daar waar we de pinck op het strand neerzetten, is vrijwel de plaats waar, in het oude in zee verdwenen dorp, de scheepsbouwer Claes Teunisz zijn timmerschuur had.

In de loods was de visclub Bij nacht en ontij alles aan het inrichten om vis te bakken en wij hadden de haringkar als aanspreekpunt voor een hartversterking.

Omdat de visveiling bijna een uur vervroegd was, moesten we al vroeg de vis laten ophalen bij restaurant Natuurlijk, die evenals de voorgaande jaren de kist met mooie bakschol sponsorde. Wij waren er op tijd klaar voor, maar door de regen vertraagd, de technische installatie nog niet.

Na ca. 20 minuten werd er door veilingmeester Ger Baltus -gemproviseerd – toch begonnen met de veiling. Door de horecaondernemers Santiago, Mats, het Wapen van Egmond, de Klok en Angelos en twee strandpaviljoenhouders, de Uitkijk en de Tropen, werd geboden op 7 mandjes vis. Deze werden aangewezen door stokman Engel Konijn. In de particuliere sector werd ook goed geboden. Het geheel bracht ruim 950,- op. Onze dank voor dit fraaie bedrag.

Op het strand stond de Claes Teunisz er prachtig bij, alleen grootzeil zonder bonnet. De bemanning had het druk met vertellen over de Egmondse visserijhistorie en wat er verder bij hoort. Verder werden de kinderen in de gelegenheid gesteld om door hun ouders gefotografeerd te worden als piraat. Er hing een heuse piratenvlag aan een stag, er waren houten zwaarden, ooglappen en rode zakdoeken beschikbaar ter opluistering.

Tijdens hoogwater kwam de pinck rondom in het water te liggen. Maar we moesten de boel weer opruimen. Het werd dus tijd om de mast te strijken. Na het strijken gingen we eerst even een bakkie doen in de loods, daar gewacht tot vijf uur zodat het water wat was gezakt. De pinck werd weer op de wagen gelierd, naar de loods gereden, afgespoten en naar binnen gebracht. Daar namen we er een op de goede afloop. Het was een heel goed geslaagde dag.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.