Onze verdere reis . . .

Nadat we droog hadden gelegen op het strand van Scheveningen, daar weer vlot kwamen en in de haven van Scheveningen afgemeerd lagen, vertrokken we de volgende morgen omstreeks 10.30 uur richting IJmuiden. Een tochtje die de vierkoppige bemanning lang zal heugen, ZW 5 à 6 en héél veel regen. Rond 15.30 uur lagen ze binnen de pieren, werden geschut en voeren door naar jachthaven Nauerna, halverwege het Noordzeekanaal. Daar lag de pinck een aantal dagen tegen gereduceerd tarief, dit vonden wij heel sympathiek van de havenmeester.

Vandaar ging de Claes Teunisz. op zaterdag 27 augustus richting Volendam, helaas alles tegen een stevige NO wind in. Pas na het ruimschoots passeren van “het Paard van Marken” kon er gezeild worden. Op het eind van de middag werd afgemeerd in Volendam. Vanuit Volendam werd op het Markermeer gezeild met heel weinig wind.

Bij het passeren van “het Paard” werd de bemanning gewenkt door de vuurtorenwachter Thijs Spijker om de toren te bezoeken. Onze bemanning was zeer opgetogen en zeiden tegen onze passagiere ”Dit is een voorrecht die anders alleen Willem Alexander en Maxima ten deel valt”.

Vanuit Volendam werd op vrijdag 2 september overgestoken naar Spakenburg. Na aankomst aldaar kon weer boven de werf overnacht worden in een bedstee, toch wilden twee “diehards” liever aan boord van de pinck overnachten.

We waren er  zaterdag 3 september inmiddels voor de zesde keer, maar het blijft iedere keer toch een verrassing hoe de oude havenkom van Spakenburg wordt omgetoverd naar de tijd van rond 1900. Werkelijk een aanrader om dit te bezoeken. Bijzonder was dat het dit jaar 100 jaar geleden was dat de zware noordwester storm, die bij veel vissersplaatsen rond de voormalige Zuiderzee overstromingen veroorzaakte o.a. ook Spakenburg trof. Een drietal botters was voor deze gelegenheid op de kade neergezet om de ellende uit die tijd uit te beelden, er waren ook verwoestte huizen bij. Dit gaf een heel goed beeld hoe het tekeer was gegaan.

Hierna werd koers gezet naar het monumentenstadje Elburg voor het botterweekend, een sfeervolle oude haven, waar al meer dan veertig jaar een stichting actief is om niet alleen de botters maar ook de oude helling in bedrijf te houden. Ook dit evenement trekt enorm veel publiek.

Op vrijdag 9 september werd meegezeild met de botters tijdens de bedrijvenwedstrijd op het Veluwemeer. Op zaterdag waren we in de gelegenheid om met gasten te varen, maar op de kade was het ook bijzonder leuk met een markt enz. en prachtig weer, het kon niet beter.

Op woensdag de 14e werd de Claes Teunisz. naar Huizen gevaren, hier waren we voor de eerste keer. Een in oude stijl geheel vernieuwde haven, maar nog wel met een oude werf. Met een aantal historische schepen lagen we op zaterdag de 17e  daar in “de Kolk”. Langs de markt lagen nog diverse oude historische schepen o.a. een oude houten mijnenveger. Naast het “bottergebeuren” was er ook een grote “oldtimer show”.

Op de markt wist Greet een boek over visserstruien voor kinderen (deel 3 van een serie over visserstruien) op de kop te tikken. Er moest direct aan boord gebreid worden. In de middag waren we weer in de gelegenheid om met gasten te varen. Ook dit was een geslaagde dag.

Woensdag 21 september werd de Claes Teunisz. teruggevaren naar Egmond. Tegen tienen vertrok de Claes Teunisz. met drie man aan boord. Rond 18.30 uur stond de pinck weer aan het strand, na een afwezigheid van vijf weken.

Na het aftuigen werd het hele spul weer op de wagen getrokken en de loods in gereden, daar dronken we er een paar op de goede afloop. De komende woensdagen en zaterdagen is er weer genoeg te doen onder de noemer onderhoud.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.