Claes Teunisz. in actie

Mei/juni 2023.

Na de grote onderhoudsbeurt afgelopen winter/voorjaar ging de bootwagen er weer onder. Makkelijk geschreven maar een heel secuur werk om het goed en veilig te doen met hydraulische vijzels. Na een aantal kleine details te hebben na behandeld kon er weer gevaren worden. Op zaterdag 13 mei was het nationale reddingbootdag.  Ook de “Claes Teunisz.” ging deze dag te water, het was mooi zeilweer. Noordenwind ca kracht 3, er kon ongereefd  worden gezeild, in de middag trok de wind aan en ging de bonnet eraf.

Op zondagochtend 14 mei ging de pinck met gestreken mast te water om via IJmuiden, Noordzeekanaal en de Zaan naar Akersloot te varen. In de tweede helft van de middag kwamen zij daar aan. Na het aanleggen werd de mast opgezet. Vervolgens is er een aantal keren gezeild op het Alkmaardermeer. Vrijdag 2 juni eind van de ochtend ging de pinck richting Accijnstoren te Alkmaar om vandaar door de bruggen aan het Verdronkenoord te varen naar de Voordam tegen over het Waagplein om daar het “Kaeskoppenstad” festival mee te maken. Altijd weer heel gezellig.

Eind zondagmiddag werd de pinck, voor een groot deel gestuurd door de negen jarige Ruben, terug gevaren naar Akersloot alwaar de mast werd gestreken om maandags 5 juni terug naar Egmond te varen. Begin van de middag kwam de pinck via de Zuidersluis weer in het zeewater om kort daarna tegen de noordenwind in richting Egmond te varen. Er kwam veel buiswater over maar een ieder kwam, doornat dat wel, veilig aan de wal.

Eén van onze vrijwilligers heeft nauwe contacten met brouwerij Egmond “Sancti Adalbertie” en zo is er in een kort tijdsbestek een Egmonder pinckbier op de markt gekomen. Een bijzonder lekkere Red Ale van 5,2%. Het eerste vaatje werd vrijdag 16 juni rond 14 uur zeilend door de “Claes Teunisz” aan land gebracht. Vanaf de pinck werd het eerste vaatje hangend aan een roeiriem door 2 man naar de loods gebracht. Op de visserijdag 17 juni kon er op het vaatje worden geboden doormiddel van een briefje in een afgesloten bus te doen. Tussen de briefjes zat een erg aantrekkelijk bod van JanWillem Dekker die zich nu de trotse bezitter kan noemen van dit allereerste vaatje. Hulde. Op deze wijze wordt de pinck ondersteund door de brouwerij en hun afnemers.

Visserijdag 17 juni 2023

Na de coronajaren en het vorig jaar om diverse redenen afblazen van deze dag, was er weer een visserijdag in Egmond aan Zee. Door de BIZ Egmond aan Zee werd de draad weer  opgepakt. Anders van opzet, maar erg leuk, er was ook veel te doen voor de kinderen. Het Maritiem Centrum Egmond was een soort epicentrum van een wandelroute richting het Nijntjepleintje, Boulevard noord, het strand. Uiteraard lag, geheel opgetuigd, onze “Claes Teunisz.” voor “de Werf” (hoofdstrandafgang) op het strand. Vooral  de kinderen waren, zoals eigenlijk overal, erg enthousiast.

In de lege loods traden de Zâalnêelden op, heel mooi. Er werd een boekje met “Derperdingen” van Jan Stam (Baldi) gepresenteerd. Buiten werd er visgebakken en wat al niet meer. Maritiem schilder Simon van Duin bood een schilderij met de “Claes Teunisz” en de vuurtoren erop aan. Het hangt nu in onze kantine.  Bert de Groot (de Kraai) zat een net te breien en gaf uitleg.

Alleen deze zaterdag werd in de loods het nieuwe bier getapt. De visbakkers waren rond 15 uur uitverkocht en gingen opruimen. Op het strand begonnen we na 16.30 uur, op ons gemak de pinck af te tuigen, mast strijken en goed vastbinden. Voorzichtig de pinck op de wagen gehaald, vastgezet met de spanbanden. Daarna heel voorzichtig vanwege het vele publiek op het strand richting de loods. Alles afgespoten en daarna weer het hele spul in de loods gezet. Daar namen we nog een spatje Red Ale tegen de droge kelen.  Het leuke is; het etiket op de flesjes is gebaseerd op een schilderij “View on Egmond” van J. A. van Beerstraaten met een korte tekst omtrent de Egmondse visserij geschiedenis.  Door HOB Heiloo is, op groot formaat, een afdruk gemaakt van dit schilderij. Het hangt nu in de loods.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.