Met de Claes Teunisz naar Volendam, Spakenburg en Elburg

Na terug keer uit Monnickendam werd de “Claes Teunisz.” uitgeruimd en schoongemaakt, er kwam o.a. een half verrotte appel en een beschimmeld pakje brood tevoorschijn. We maakte haar weer in orde voor de volgende tocht die in de tweede helft van augustus zou gaan plaats vinden. Toch was het erg prettig de pinck een paar weken thuis te hebben, zeker ook voor de vrijdagavonden als we in juli en augustus extra voor het publiek geopend zijn.

Maar een schip is ook om te varen, op woensdag 16 augustus vertrokken we naar het strand en zetten de mast op, om 8.10 uur was de pinck vlot en ging het richting Volendam. Het schutten te IJmuiden duurde vrij lang. Daarna via het Noordzeekanaal en het IJ naar de Oranje sluizen en zo naar het Markermeer. Iets na 18 uur meerde de pinck tijdelijk af aan de steiger van de Volendammer botters, op zoek naar een definitieve plek. Maar na overleg met de organisatie van deze botters mochten wij hier gedurende 2 weken blijven liggen. Heel mooi. Van uit Volendam hebben we een aantal keren gezeild, ook met een aantal sponsors.

Daarna ging het, inmiddels traditioneel, richting Spakenburg met helaas bijna geen wind en nog uit de verkeerde richting ook. Vrijdag in de tweede helft van de middag kwam de “Claes Teunisz” daar aan. 3 man van de bemanning bleef daar slapen boven de werf. Zaterdag 2 september was daar de visserijdag zoals altijd een goed georganiseerde dag. Het weer werkte ook goed mee, dat scheelt veel. We ontmoette een aantal oude bekenden. Ook de “Derper  Zâalnêelden” waren weer aanwezig. Gezellig.

Maandagochtend 4 september werd een bemanning naar Spakenburg gebracht, die de “Claes Teunisz.” naar Elburg brachten, waar zij in de middag aankwam. Ook in Elburg was het weer gezellig. Vrijdags de 8e  voeren wij mee met de bottervloot richting het wedstrijdparcours nabij Harderwijk waar een wedstrijd zou worden gezeild. Maar helaas, er stond geen zuchtje wind en het was glimmend heet. We dreven wat rond en gingen uiteindelijk maar weer rustig aan richting Elburg. De volgende dag, zaterdag, waren we in de gelegenheid om met publiek te varen. Ook op deze verder schitterende dag moest helaas weer met de motor gevaren worden.

We voelen ons erg thuis bij deze twee evenementen, deze mensen zijn in feite zielsverwanten met dezelfde passie voor het plaatselijke visserij verleden.

Op maandag de 11e  werd de pinck tot Zaandam aan het Noordzeekanaal gevaren en op dinsdag terug naar Egmond. Het schutten te IJmuiden ging nu bijzonder vlot. Rond 13.30 stond de “Claes Teunisz.” weer aan het strand, werd afgetuigd, op de wagen gehaald en in de loods gezet.  Alles is weer voorspoedig verlopen.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.